top of page

Ako na útulné bývanie

Ukážem vám, ako jednoducho zútulniť priestor. Tieto moje tipy sú univerzálne - môžete ich použiť pri zariadovaní obývačky, detskej izby, aj balkóna. Zariadovanie je moje hobby a toto sú také moje pozorovania, ktoré som sa za posledné roky naučila.


1. TIEŇOVÁ HRA

Jedným zo spôsobov, ako vyčariť útulnú atmosféru, je použitie odtieňov jednej farby. Na ľudské oko to pôsobí veľmi harmonicky. Ak je vaša obľúbená farba modrá, zahrajte sa s jej odtieňmi. Skombinujte napríklad tmavšiu tyrkysovo modrú so svetlejšou. Ostaňte však pri maximálne dvoch troch odtieňoch jednej farby.


2. BYŤ ŠVAJČIARSKO SA OPLATÍ

Neutrálny základ – čiže pohovka, kreslá, steny, alebo veľké kusy nábytku v neutrálnych tónoch vám umožnia jednoducho zmeniť "look" vášho domova, ak sa vám nejaká farba zunuje. Stačí vymeniť vankúše a pár dekorácií. Okrem toho svetlé neutrálne farby pridávajú priestoru ľahkosť a vzdušnosť.


3. MÁTE ZELENÚ

K útulnosti prispievajú aj prírodne materiály, ako drevo, a samozrejme aj rastliny. Keď som zariadovala svoj byt, rešeršovala som, aké rastliny sa hodia do interiérov a ktoré najlepšie čistia vzduch. Poradím vám dve rastlinky, ktoré mám sama doma. Palma areka má veľmi príjemne zelené listy a tým pôsobí čerstvo. Skvelá je aj možno menej populárna rastlinka svokrin jazyk, ktorá je ale ideálna do spální. Je to taký ponocovač, pretože čistí vzduch aj v noci. Takže do toho, zaobstarajte si rastlinky, máte zelenú.


4. BUĎTE VZOROVÍ

Keď správne skombinujete vzory a farby, výsledok bude čistá útulnosť. Takže ako na to: pozrite sa na farby v miestnosti. Napríklad, ak naše farby sú béžová, biela, bledšia a tmavšia tyrkysová – kľúčom k správnej kombinácii je vzor, ktorý obsahuje práve tieto farby. Ako vidíte na fotke z mojej obývačky, jeden vankúš má bielo-béžový vzor a druhý bielo-tyrkysový. Ak k tomu pridáte ešte vankúše v čisto bielej, béžovej a tyrkysovej, výsledok bude mrte útulný. Vyskúšajte si to.


5. STRATEGICKÉ ROZMIESTNENIE

Ak máte neutrálny základ a pridávate do interiéru farebné akcenty, je dobré tieto akcenty strategicky rozmiestniť. Pozrite sa na túto fotku a všimnite si, kde sú farebné akcenty ružovej. Nie sú na jednej kope, ale sú „roztrúsené“ po celej miestnosti.


6. NAJVYŠŠÍ FAKTOR ÚTULNOSTI

Tri „T“.

Textil, textúra, tón.

Textil – vankúše, deky, závesy, koberčeky, ...

Textúra – vzory, vlna, umelá kožušina, drevo, sisal, ...

Tón – nemiešajte príliš veľa tónov.


Použite tieto tipy a nebudete sa už doma cítiť ako na stanici. Koniec chladným a neútulným priestorom. Uvidíte, niekedy stačí pár zmien a priestor získa oveľa teplejšiu atmosféru. Potom sa už len pohodlne zachumlete do deky, ako ja vo svojej obývačke a môžete relaxovať.

Páčil sa vám tento článok? Dajte mi vedieť. Napíšte mi, čo by vás zaujímalo v rámci inetriérového dizajnu, alebo s čím by ste potrebovali poradiť. Môžno najbližší článok bude práve o tom ;)




Related Posts

See All
bottom of page